Cum aleg schiurile


Pentru a determina lungimea corecta a skiului, inaltimea si greutatea sunt primele lucruri de care trebuie sa tii cont. Apoi trebuie sa mai ai in vedere si categoria skiului, tipul de zapada, teren si alte preferinte. Pentru ati alege exact ce ski
ai nevoie, venim in ajutorul tau cu informatii detaliate despre:

- Lungimea skiului
- Nivel
- Radius, dimensiuni, forme, profil
- TerenAlegerea lungimii
Regula de baza este sa alegi un ski cu o lungime cuprinsa intre barbie si frunte. Insa sunt skiori care prefera skiurile mult mai lungi decat inaltimea lor. Sunt cateva motive pentru a alege schiuri mai lungi sau mai scurte. 

Un ski scurt apropiat de barbie este dedicat schiorilor incepatori si medii, care sunt bine proportionati adica greutatea sa fie in raport cu lungimea. Daca esti mai putin pasionat de viteza si iti place sa faci slalom, sa iei viraje scurte, tot un ski scurt, cu forma predominant rocker ti se potriveste.

Skiul lung depaseste lungimea schiorului, sau este undeva in zona fruntii, dedicat celor care au un stil agresiv si prefera viteza dar si celor care au greutatea corporala unpic mai mare. Ca si teren mai mult off piste si forma rocker. 

Tabel lungimi schiuri in functie de nivelNivel
Noile tehnologii ajuta incepatorii sa aiba un progres rapid si sa schieze cu o varietate de schiuri. Insa inca sunt diferente majore la skiuri in functie de nivelul la care esti.

Incepator/Intermediar 
Un ski de incepatori ar trebui sa aiba un flex moale, sa fie ingust, cu constructie din spuma, composit sau un lemn moale. Ideea e de a creea un ski usor de manevrat cu care sa iei virajele usor si iertator in cazul in care gresesti. Ca si incepator trebuie sa iti alegi si clapari cu un flex scazut pentru a nu-ti obosi picioarele.

Intermediar/Avansat 
La acest nivel sunt majoritatea skiorilor. Skiul ar trebui sa iti ofere cate unpic din toate, flotabilitate in powder, stabilitate la viteza si carving. In general schiurile sunt unpic mai late decat cele de incepatori, cu un flex mediu. Core-ul e dintr-un lemn mai tare si pot beneficia de o constructie Sandwich sidewall. In functie de preferintele utilizatorului, skiul poate avea un profil rocker, camber sau o combinatie intre cele doua.

Advanced/Expert
Acesti skiori au nevoie de skiuri agresive, avansate si pline de tehnologii. In constructia acestor schiuri gasesti deseori, straturi de Titanal, carbon, bambus sau alte materiale cu scopul de a iti oferi performanta la viteza si in situatii care te pun la incercare.