media

Cum sa-ti alegi legaturile de schi.

Sunt 2 elemente principale care determina exact ce fel de legatura de schi este potrivita pentru tine.

-Latimea schiului

-Setarile DIN

 Latimea schiurior tale va determina ce marime ai nevoie pentru frane. Nivelul pe care il ai, greutatea, inaltimea ta, si marimea claparilor va determina presiunea necesara desprinderii claparului din legatura, acest indicator avand denumirea internationala de DIN.

Frane

Bratele atasate de montura calcai a legaturii care ies in laterale se numesc frane. Franele legaturilor sunt realizate pentru a opri schiurile atunci cand se desprind in cazul unei cazaturi sau atunci cand se aplica prea multa presiune pe ele.

 

Este frana indeajuns de lata pentru schiurile mele?

Latimea schiurilor tale vor determina latimea franelor (distanta dintre cele doua brate alea franei). De exemplu daca schiul are o latime de 80mm, atunci vei avea nevoie de legaturi cu o latime de cel putin 80mm si nu mai mare de 95 mm. Frana nu trebuie sa fie cu mai mult de 15mm mai lata decat schiul. Daca frana este prea ingusta atunci aceasta se va prinde de schiuri si nu vei putea prinde claparul in ele. De asemenea daca frana este prea mare atunci bratele te vor incomoda cand vei lua viraje lungi sau te vei apleca la unghiuri foarte mari. Exista si frane speciale de powder dar aceastea de obicei se achizitioneaza separat si se monteaza inlocuind franele obisnuite de pe legaturile tale.

Forta de desprindere sau indicatorul DIN

DIN, prescurtarea de la Deutsches Institut für Normung este o masura adoptata international pentru forta de desprindere a legaturilor de schi. DIN-ul este setat in functie de greutatea, inaltimea, si nivelul pe care il ai ca si schior. Cu cat DIN-ul este mai mic, cu atata forta necesara desprinderii este mai mica. Legaturile au un interval in care poate fi setat DIN-ul. Ideal este sa fie undeva pe la mijlocul intervalului. De exemplu daca folosesti un DIN 8 atunci e bine ca legaturile sa aiba un interval 3-12.

Durabilitate

Un alt aspect este durabilitatea. Inafara de coeficientul DIN, legaturile iti ofera printre altele si absorbtie de socuri. Deoarece atat de multa energie este transferata din schi catre picior este important ca legatura sa reziste la acest stres. In general daca legaturile sunt construite din materiale cat mai de calitate atunci acestea vor rezista la presiunile exercitate pe partie. Legaturi din materiale mai usoare au ca avantaj greutatea scazuta a schiului si posibilitatea de a-l manevra mai usor.


Sursa: wintermag.ro

Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*