media

CUM SA ALEGI BOOTS DE SNOWBOARD

Alegerea corecta a bootilor de snowboard e la fel de importanta ca alegerea legaturilor sau a placi. O pereche de boots snowboardaleasa corect poate face diferenta intre o zi buna pe partie, plina de senzatii tari si o zi proasta, in care placa nu raspunde asa cum ar trebuie sau picioarele te dor si apare disconfortul.

La achizionarea bootilor trebuie sa tii cont in primul rand de cum ti se potrivesc, apoi de flex si sistemul de inchidere (Lacing Systems)

In principiu piciorul ar trebui sa stea fix in boot, dar nu incat sa provoace durere. Calcaiul este un alt factor de care trebuie sa tii cont, acesta trebuie sa stea fix, sa nu se miste in interiorul bootului. 
Sa nu uitam de soseta de ski si aceasta are un rol important, in primul rand trebuie sa fie din lana sau material sintetic si nu din bumbac. Lana chiar daca se uda pastreaza caldura intr-un anumit procent. 
Motivul pentru care e bine sa probati booti cu sosetele, este grosimea acestora care difera de la o persoana la alta. Pana la plecare din magazin e bine sa stati o perioada incaltati cu bootii, pentru a fi siguri ca vi se potrivesc si nu apari dureri.Flexul bootului 
Flexul se alege in functie de stilul de dat adoptat si de nivelul la care esti. Pentru incepatori sunt recomandati boots ceva mai moi, care sa iti permita libertate de miscare. Bootii moi sunt alesi si de cei care prefera trick-urile. Dupa ce inveti miscarile de baza e bine sa treci la niste boots mai rigizi pentru un progres rapid. Flexul bootilor este incadrat pe o scara de la 1 la 10. Dar difera de la un brand la altul. Cei de la Flow incadreaza flexul pe o scara de la 1 la 5. Numarul 1 fiind cel mai moale iar 5 cel mai rigid.
Ca tot veni vorba de flex, este foarte important sa achizitionezi legaturi snowboard cu un flex apropiat de flexul bootilor. Lacing Systems 


Traditional Lacing
Sistem de inchidere clasic cu siret, preferat inca de foarte multi rideri, usor de inlocuit in caz ca se rupe. Ofera posibilitatea de strangere cat mai personalizata. Dezavantajele acestui sistem sunt ca dureaza unpic pana reusesti sa il strangi cum trebuie, iar pe parcursul zilei se slabeste.

Boa Lacing
Atuurile principale acestui sistem sunt inchiderea super rapida, micro ajustabilitatea si rezistenta mare la uzura. Inchiderea se face rapid, cu o singura mana, fara a fi nevoit sa scoti manusa.
Tipuri de Boa:
- Boa Colier - un singur sistem Boa centrat pe boot care strange parte de sus si partea de jos.
- Double Boa - Doua sisteme boa, amplasate pe lateralele bootului. O rotita strange partea de sus iar cealalta partea de jos.
- Triple Boa - 2 rotite pentru partea de jos si parte de sus si o a treia pentru soseta interioara. 

Quick-Pull Lacing
Reprezinta o combinatie intre sistemul clasic cu siret si sistemul Boa. Manere la capetele siretului, pur simplu tragi de ele si bootul s-a strans. Avantajele acestui sistem sunt rapiditatea de inchidere, faptul ca nu trebuie sa scoti manusile si rezistenta ridicata. In schimb in functie de brand e posibil ca pe parcursul zilei sa mai trebuiasca strans.


Liner (soseta interioara, captuseala)
In primul rand trebuie sa fie detasabila pentru a putea fi spalata cu usurinta si in caz ca se uda se usuca mai repede. In momentul in care probezi bootii, interiorul trebuie sa fie cat mai confortabil si calduros fara te jeneze. Pozitia calcaiului sa fie fixa, sa nu se miste in interiorul bootului. Anumiti boots au soseta interioara care ia forma picorului celui care il poarta si poate fi de doua feluri "moldable liners" care ia forma piciorului prin purtare si "Heat-moldable liners" ciorapul ia forma piciorului prin caldura. Si sistemul de inchidere difera in ceea ce priveste soseta interiora, acesta poate fi Traditional, Boa, Quick Pull si Velcro.Legat de exteriorul bootului acesta trebuie sa fie neaparat impermeabil datorita perioadei lungi in care bootul sta in contact cu zapada. Atentie si la forma bootului acesta nu trebuie sa fie foarte butucanos sau lung deoarece veti avea nevoie de placi snowboard wide desi nu e cazul.

Deci e simlu, pentru un incepator e nevoie de un boot cu un flex moale pentru libertate de miscare, sistem de inchidere Boa datorita rapiditatii si usurintei de inchidere. Cu interior confortabil si detasabil pentru igiena sporita. Forma compacta pentru a nu avea probleme cu achizitionarea legaturilor si placi de snowboard. Iar daca au si o greutate redusa ca acesti boots snowboard  nimic nu te va impiedica sa ai un progres rapid si sa te simti comfortabil pe tot parcursul zilei.

Sursa: snowsports.ro
Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*