media

CUM SA ALEGI PLACA DE SNOWBOARD

Placa de snowboard este elementul cheie din echipamentul tau. Snowboardul se alege dupa anumite criterii, in primul rand lungimea placii si marimea bootilor. Apoi in functie de stilul de dat pe care il adopti iti alegi flexul si forma snowboardului.

Lungimea placii
 este importanta pentru ca influenteaza manevrabilitatea si stabilitatea. 
Lungimea se masoara in centimetrii si poate fi de la 100 cm, cele pentru copii pana la 185cm cele pentru adulti. In principiu lungimea snowboardului se alege in functie de inaltime:


Pentru incepatori si nu numai sunt recomandate placi snowboard care sa se incadreze undeva intre umeri si barbie fiind mai iertatoare si usor de manevrat. 
Placile scurte sunt potrivite pentru freestyle, pentru ca sunt manevrabile si au control la sarituri, intoarceri si trickuri. 

Placile de snowboard de lungime medie trebuie sa iti ajunga intre barbie si nas, sunt recomandate boarderilor intermediari si avansati, care prefera viteza. Cu cat snowboardul este mai lung cu atat este mai greu de manevrat dar este mult mai stabil cand viteza creste. 

Aici se incadreaza cei care prefera stilul freeride si all-mountain, care sunt pasionati de viteza si de powder. Placile de snowboard din aceasta categorie au varful ceva mai lung decat coada placii, lucru ce ajuta foarte mult in powder, varful placii stand putin mai ridicat in zapada pentru o alunecare mai lina.

Latimea placii 
Va spuneam mai sus ca numarul de la boots conteaza, hai sa vedem cum influenteaza alegerea placii. 
Daca lungimea placii iti lasa libertate de alegere, latimea este strict legata de dimensiunea bootului.

Latimea placii de snowboard reprezinta partea cea mai ingusta a placii. Prin urmare borderii care au un numar mic la boots au nevoie de una mai ingusta, iar cei cu numar mai mare au nevoie de o placa mai lata. Cand cumparati bootii sa aveti grija si la aspectul exterior. Am intalnit boots snowboard care desi se potriveau ca numar cu placa erau mult mai butucanosi si mai lungi.

Cand stai in pozitia de dat cu placa, bootii ar trebui sa fie la acelasi nivel sau putin peste marginile placii.  Daca degetele sau calcaiul nu ajung la marginea placii, energia din picioare nu se transmite eficient catre canturi, lucru care il va face greu de manevratPe de alta parte, daca picioarele trec mult peste marginile placii, degetele vor atinge zapada in timpul manevrelor si te vei dezechilibra. 

Pentru a fi sigur ca faci o alegere corecta, in momentul in care achizitionezi placa de snowboard e bine sa ai la tine bootii. Montezi o pereche de legaturi snowboard pe placa, bagi bootii in ele si daca arata ca in poza de mai jos, nu ai de ce sa iti faci griji. 

 


Flexul

Se alege in functie de stilul de dat abordat, dar pana acolo mai avem putin. Fiecare brand imparte incadreaza flexul pe o scara, de obicei de la 1 la 10.  Flow spre exemplu incadreaza flexul pe o scara e la 1 la 5. Numarul 1 fiind cel mai moale, numarul 5 fiind cel mai rigid. 

Softer Flex - Snowboard-urile cu un flex moale sunt mai iertatoare si usor de controlat. Recomandate pentru incepatori, rideri cu o greutatea scazuta si pentru cei ce se dau in park. Trebuie sa tii cont ca la viteza snowboard-urile moi tind sa vibreze si sa devina greu de controlat la viteza.

Stiffer Flex - flexul rigid e folosit la snowboardurile create in special pentru freeride. Au canturi care prind bine in zapada si stabilitate la viteza mare.

Forma snowboardului

True Twin - varful si coada snowboardului au aceleasi dimensiuni. Avantajul acestui tip de snowboard este ca poti sa mergi in ambele directii. Adica poti sa mergi si cu stangul in fata dar si cu dreptul. Aceasta forma se foloseste pentru park si freestyle.

Directional Shape - intalnit la snowboardurile all mountain sau freeride. Cu aceasta forma se poate merge intr-o singura directie. De obicei au coada mai rigida si varful mai moale pentru stabilitate la viteza si carving.

Directional Twin shape - e o combinatie de True Twin cu Directional Twin. Varful si coada au aproape aceliasi dimensiuni dar varful este mai moale decat coada. Forma folosita pentru freestyle si all-mountain.
 

Profilul boardului - reprezinta forma indoita a snowboardului de la coada catre varf. Profilul influenteaza performanta pe care o astepti de la fiecare board imparte. Sunt trei profile de baza de la care pleaca celelalte forme, acestea sunt:

Camber - forma traditionala a snowboardului. Acest profil se foloseste pentru park si pipe datorita energiei ridicate care se transmite catre canturi si pop. Zona de contact cu zapada este in apropierea varfului si a cozii in timp ce in zona legaturii este arcuit. In momentul in care rider-ul aplica presiune suprafata de contact cu zapada se mareste si canturile prind bine in zapada.


Rocker - 
acest profil este opusul Camberului. Suprafata in care canturile prind in zapada este mica in momentul in care se aplica presiune. Forma este utilizata pentru powder, dar si pentru sarituri si intoarceri, fiind iertatoare la aterizari.


Flat - 
forma dreapta din apropierea varfului pana in apropierea cozii. Canturi care prind bine in zapada, stabilitate la viteza si raspuns rapid la carving. Intalnit la boardurile all-mountain si nu numai.


Plecand de la forme de baza fiecare brand in parte combina cele 3 forme pentru rezultate cat mai bune si pentru a oferi riderilor o gama larga de posibilitati. Tot in functie de brand denumirile acestor forme difera.

Rocker/Flat/Rocker - o combinatie intre flat si rocker, ofera mai mult pop si canturi care prind mai bine in zapada fata de rocker simplu. Dar pastreaza usurinta cu care ei virajele si flotabilitatea in powder. La Flow aceasta forma se numeste EZ-FLAT



Rocker/Camber/Rocker - 
canturi care prind bine in zapada, stabilitate la carving datorita camberului de sub talpi cu flotabilitate in powder si iertatoare la aterizari datorita rockerului din zona varfului si a talpii


Camber/Rocker/Camber 
- rocker intre picioare cu camber in zona talpilor. Acesta forma are cate un pic din toate, canturi care prind in zapada pentru carving cat mai precis, stabilitate si pop.


Intreabarea care urmeaza e previzibila. Ce forma e mai buna? Raspunsul este simplu, o forma nu e mai buna ca alta, tine doar de preferintele tale, de stilul pe care il adopti. 
Ca un rezumat, forma Camber are canturi care prind bine in zapada batatorita si stabilitate la viteza in timp ce forma rocker ofera flotabilitate in powder si canturi care nu prind atat de bine, pentru a te lasa sa faci trikuri si sa fie iertatoare la aterizari. Pentru incepatori sunt indicate boardurile cu forma rocker, datorita usurintei cu care iei viraje si canturilor care nu prind atat de bine in zapada, facand snowboardul mai iertator.


Talpa snowboardului - 
cele mai intalnite tipuri de talpi sunt Extruded si Sintered.  Talpa nu trebuie sa fie un reper in alegerea snowboardului tau. Daca un board indeplineste toate cerintele tale si are talpa extruded nu e un capat de lume. Hai sa vedem care sunt diferentele dintre ele:

Extruded Base - se intalneste la snowboardurile mai ieftine. Avantajul acestui tip de talpa este ca e usor de intretinut si de reparat. Dar nu absoarbe foarte multa ceara, deci nu va fi super rapida.
Sintered Base - E folosita la snowboardurile de top, aluneca mult mai bine decat talpa extruded si pe o perioada mai indelungata datorita absortiei mari de ceara. 

Ca un ultim sfat, e important ca stratul interior (core) al snowboardului sa fie din lemn si nu din spuma. E mult mai rezistent in timp si mai rigid. 
Am uitat ce era mai important, designul :) care poate fi un argument important in alegerea snowboardului tau.

Sursa: snowsports.ro
Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*